ALEDOIA. IMELIND JA VALGE LAEV. Andrus Joonase näitus

10.12.2010 – 6.01.2011 Pärnu Linnagaleriis, Uus tn 4 (Raekojas)

Minu esivanemad rändasid 19. sajandil tsaari-Venemaa suurtesse avarustesse otsima Tõotatud maad ja Valget laeva. Kes Siberisse, kes Musta mere äärde. Eestlaste kogukonnad said ruttu majanduslikult jõukaks tänu töökusele, tahtejõule ja õpihimule. Aga ajad muutusid ruttu ja uus režiim võttis neilt kõik, mis võtta andis. Kellelt vara, kellelt elu. Nooremad ja hakkajamad tulid Eestisse tagasi, valdavalt peale teist ilmasõda. Minu vanemad kohtusid Kaukaasia Eestlaste kokkutulekul Tallinnas ENSV-s. Ju on see otsija vaim ja julgus pärit minu enda esivanematelt, sest olen alati otsinud ja mu hing ei ole muidu lihtsalt rahul. Tõotatud maad olen näinud ja ka Valget Laeva. Võib-olla ma suudan kaugemale minna, kui esivanemad, aga nähtavasti on see kõik, mida otsin, hoopis midagi muud, mida alles olen hakanud nägema ja tajuma ja see kõik on minu sees. See on peenem ja vaimne. Ma ei tea kas mu esivanemad leidsid selle mida otsisid, aga nad vähemalt julgesid otsida ja seda on tegelikult väga palju. Seetõttu ma pühendangi oma neljakümnenda aasta juubelinäituse neile, sest nad on seda väärt ja ma tunnen, et pean neile tänu avaldama.

Näitusel on eksponeeritud valdavalt viimase kahe aasta uuemat maali- ja performantsiloomingut.
Näitust toetavad: Pärnu Linnavalitsus, Eesti Kunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapital.