LÄÄNE EESTI MÜSTILINE KONSEPTUALISM

17. jaanuar – 8. veebruar 2009 PÄRNU KUNSTNIKE MAJAS

Kunstnike Maja eksponeerib Eesti läänekalda kunstiklassikat. Pivarootsi maausku RAUL MEEL jätkab In Graafika ja Nüüdismuusika Päevade raames oma iga-aastast müstilise konseptualismi võidukäiku, mis PNP jäägitu modernismikultusega kokku käib kui sukk ja saabas. Avangardismi suurmeister avaldab Pärnu festivali raames osa oma neljakümnest uuest konkreetse luule raamatust, mis kõik on käsivarre jämedused ja valminud viimase paari-kolme kuu jooksul. Just siin teeb come backi vabakutselisena vahepeal 10 aastat kunstibürokraatiale pühendanud Muhumaa rojalistist taevatäheldaja REIU TÜÜR.

ANDRUS JOONAS estiab performanc`e dokumentatsiooni „Seitse aastat cv-ta“. AJ: „See oli Novembris 2000. Ma mäletan täpselt seda päeva. Olin just lõpetanud, “Valgete Aledoiade„ seeria, selle seeria olin maalinud iseenda vanade riiete peale ja kuigi alguses oli olnud plaanis teha lilli, olin miskipärast täiesti sihikindlalt katnud lõuendi valge õlivärvi kihtidega ja nii see jäigi , Ja siis ma tundsin, ma tundsin midagi suuremat, mida, seda ei saagi sõnadega seletada, see on seletamatu. Juba järgmisel päeval kirjutasin ma avalduse cv-st loobumisest, ma tegin avalduse internetis ja hakkasin seda avaldust laiemalt kasutama. Nii see läks seitse aastat järjest, mulle endale muutus see loomulikuks, teistes tekitas see väga erinevaid arvamusi ja ka erinevat suhtumist.

Novembriks 2007 tundsin, et see vorm enam ei tööta, järgnes suur kõhkluse ja kahtluse periood, mis lõppes uute avaldusega ja erinevate variantide katsetamisega. Märtsis 2000 jõudsin sisemisele veendumisele. Elamisel cv-ga või cv-ta ei ole olulist vahet, kuivõrd mõlemad on illusioonid ja ei väljenda ega ka kinnita seda, kes ma tegelikult olen.

Aga see on juba teine lugu.

Antud näitusel on eksponeeritud kirjutised ja joonised on pärit minu toa seintelt selle sama perioodi jooksul. On: tsitaate raamatutest, palveid, fotosid ja märkmeid.“